Tudi v hrani najdemo kolagen in to v kar precej živilih

Zadnji mesec sem preučevala, kjer vse se naravno nahaja kolagen, ker me je zanimalo, za koliko stvari vem. Presenečena sem ugotovila, da vem za skoraj vso hrano, ki vključuje kolagen, in da večino tudi uživam.

Kje se nahaja kolagen v hrani:
– kostna juha
– piščanec
– ribe in lupinarji
– jajčni beljak
– citrusi
– jagodičevje
– Tropsko sadje
– česen
– listnata zelenjava
– fižol
– indijski oreščki
– paradižnik
– podolgovate paprike

Ko sem to prebrala, sem ugotovila, da samo treh stvari ne uživam najbolj redno drugo je pa skoraj vsak dan v moji prehrani. Kar pomeni, da poleg dodatkov, ki vsebujejo kolagen tudi s prehrano odlično, podpiram to sestavino v telesu. Sem kar presenečena, da sem tako uspešna glede tega. Zavedam se, da v prehrani vseeno tega ni dovolj, da bi lahko sedaj prenehala z dodatki, je pa odlična pika na i vsemu, kar delam. Kar pomeni, da lahko, da bom večno mlada. No najbrž ne, bom pa verjetno bolj zdrava, kakor bi bila, če tega ne bi delala. Vseeno je kolagen treba uživati več, ko si starejši kakor pa, ko si mlajši, ker ko je človek mlajši, ga je vsekakor dovolj v telesu. Šele po 25 letu starosti namreč začne upadati. To pa pomeni, da sem komaj petnajst let v obdobju, ko je kolagen v telesu prisoten v manjših količinah in ko učinkovito skrbim za to, da ga dodajam skozi prehrano.

Ampak tako je, vsi se staramo in slej ko prej nas leta dohitijo. Nekatere prej, nekatere kasneje, do določene mere lahko proces staranja upočasnimo, ampak vseeno mu pa ne moremo popolnoma ubežati. Je pa res, da nam dodatki in prava prehrana, tako kolagen kakor tudi druge snovi lahko dodaja v telo in skrbi za bolj mladostno počutje.