Prenovili so gasilsko društvo v Križah

Križe so mala vasica v naši občini in imajo svoje gasilsko društvo, gasilski dom in svoje prostovoljne gasilce, ki so zelo pridni in vedno priskočijo na pomoč, ko je večja intervencija. 

Naše gasilsko društvo je majhno in šteje 16 prostovoljnih gasilcev, večinoma iz vasi Križe, nekaj pa iz okoliških vasi. To gasilsko društvo jo postavili že naši dedki in je sedaj zamenjalo že nekaj generacij. Letos so se prijavili na evropska sredstva, da bi prenovili gasilski dom. Je pa tudi leto, ko so ravno volitve v svet in imam občutek, da bo gasilsko društvo zamenjalo večino svojih funkcionarjev, saj je nekaj že zelo starih in imamo kar nekaj podmladka, ki bi se radi izkazali in začeli delati z drugačno gonilno silo, kot so stvari potekale do sedaj. 

Kot sem predvideval, je na volitve gasilsko društvo prejelo veliko novih kandidatov in vsi imajo veliko točk pri kolegih v društvu. Saj ne, da imamo kaj proti starejšim, a menim, da je čas, da se kri zamenja, da na plano pridejo nove ideje, da se gasilsko društvo prenovi, pomladi … Starejši se ne spoznajo več toliko na vse, kar se dogaja v zadnjem času, niso v koraku s časom, težko konkurirajo javnim razpisom, sprejemajo drzne ideje in tako naprej. Mladim je uspelo pridobiti veliko sredstev za obnovo gasilskega doma in organizirali bodo dobrodelno akcijo, kjer bodo zbirali sredstva za novo gasilsko vozilo, saj je staro že zelo dotrajano in težko konkurira ostalim gasilskim enotam. 

Mislim, da se bo naše gasilsko društvo v novi preobleki zelo izkazalo pri vseh dogodkih in intervencijah, ki bodo sledile v prihodnje. Zelo morem pohvaliti kandidate, ki so se opogumili in se prijavili na nove položaje. Tudi sam imam svoje favorite, čeprav zelo cenim starešino, a menim, da moremo s časom naprej. Starejši so tudi dobro sprejeli konkurenco, večina se je odrekla svojim položajem že pred volitvami, saj je nekaterim funkcija predstavljala že veliko obveznost.