Poznani so koraki postopka kako poteka registracija plovil

Kaj vse je potrebno narediti prej in se prepričati, da boste res lastnik plovila, dobro je, da premislite, če imate res željo in če boste posvetili toliko časa in denarja. Vse stane, izpit za čoln, registracija plovil, nakup čolna, nakup prikolice in še veliko stroškov potegne za sabo. 

Sam sem razmišljal, da pa bi bilo lepo imeti svoj čoln, a kaj ko imaš potem kar nekaj dela, prvo moraš narediti izpit za čoln, potem pa se vse šele začne. Če bi čoln samo kupil, bi še šlo, tako pa je potrebna registracija plovila, ki pa ni tako poceni, kaj pa kako bomo čoln hranili, bomo imeli privez, ali bomo čoln vozili k sebi domov. Če bomo imeli privez, ga je potrebno plačati, če pa bomo čoln vozili k sebi domov, pa si je potrebno izposoditi prikolico ali pa jo kupiti, odvisno kolikokrat bi menjali lokacijo.

Ko enkrat čoln imate pa sledi registracija plovil in poteka po vrstnem redu:

  • Vložite vlogo
  • Pristojni organ vlogo pregleda in javi za morebitne dopolnitve,
  • Tako vlagatelj dopolni in popravi vlogo, kar ni bilo v redu,
  • Na koncu pristojni organ izda vpisni list in dovoljenje za plovbo.

To je postopek, kako poteka registracija plovil, ki je potrebna. Sam priznam, ko sem imel plovilo, sem komaj čakal ,da naredim vse potrebno, ponosen sem bil tisti dan, ko sem šel vložit vlogo in ko je na vratih pisalo registracija plovil, še kako lepo sem se počutil, kajti začutil sem, da se bom vsak čas lahko začel vozit z mojim novim čolnom. Ljudje, ki imajo radi morje, jim tega ne moreš vzeti, oni živijo za dneve, ko prižgejo motor in gredo v valove. Meni je nakup in registracija plovil pomenila, da sem spet imel tisti občutek ,da je vredno živeti vsako minuto svojega življenja in da sem živel zase in ne za druge.